Storytelling op de boerderij

We hebben verhalen van de boer nodig

Boeren zijn weer helemaal hip. En dat is ook niet zo gek. Het boerenleven spreekt enorm aan, het past ook helemaal in deze tijd waarin mensen graag willen zien waar hun product vandaan komt.

Grote producenten als Campina en Albert Heijn spelen hier handig op in met open dagen die ze voor hun klanten organiseren. Of lekkernaardeboer.nl die allerlei biologische boerderijen openstelt. Entertainment en educatie gaan hier hand in hand. Eerst over de boerenstormbaan, dan kijken hoe de koeien gemolken worden, even melkbus heffen en dan door naar de melkbar. Eens per jaar is het boerenleven een dagje uit. Storytelling op de boerderij, mensen deel maken van een groter geheel en ze bewust maken van wat ze eten.

Boer Tom

Op melkpakken, in de Allerhande en in reclames zie je steeds meer verhalen verschijnen van individuele boeren die vertellen hoe ze te werk gaan. Zo krijg je een klein beetje mee hoe het reilt en zeilt op zo’n boerderij. Het is leuk als boeren zelf gaan vertellen over hun werk. Vaak zijn ze zo gepassioneerd over wat ze doen, ze moeten alleen even over een drempeltje geholpen worden. En ja, ik vind het ook leuk om te lezen dat de koeien van boer Tom lekkere kruiden eten en dat hij door een app op zijn telefoon de koeien in de gaten kan houden.

Het boerenleven is zo anders dan dat de gemiddelde Nederlander kent. Het is echt een andere wereld. Kinderen van nu hebben vaak geen idee dat wortels echt uit de grond getrokken worden, of dat de melk die ze drinken in die uier heeft gezeten.

Wat is er dan beter om de verhalen van de boeren weer te gaan vertellen! Het mag ook wel verteld worden. Wat mij betreft mag dat best wat verder doorgetrokken worden. Waarom laten we in de supermarkt niet zien hoe rode kool wordt geoogst? Of champignons! Hartstikke leuk om te zien en nog leerzaam ook!

Verhalen van de boerderij zijn waardevol, omdat ze ons leren waar ons eten vandaan komt en dat er kei-, maar dan ook keihard gewerkt wordt om ons van groente, fruit of zuivel te voorzien. Dat is het echte verhaal achter te boerderij, een wereld die zo ver van burgers af staat. Ik begrijp soms dingen niet die op een boerderij gebeuren. Als een boer kan vertellen waarom hij doet wat hij doet brengt hij zijn wereld dichterbij bij zijn toehoorders en is er ook meer ruimte voor begrip. Boeren hebben gouden verhalen te vertellen, die ze ook in hun voordeel kunnen gebruiken.

Boerenblog

Grote ketens hebben de boeren nu ook ontdekt, maar ook op minder grote schaal worden al verhalen verteld van de boerderij. Vrienden van mij hebben een biologische veehouderij in Brabant en iedere keer als ik daar kom ben ik weer gefascineerd door het reilen en zeilen op zo’n bedrijf. Het staat nooit stil! Mijn kinderen zagen laatst twee kalfjes geboren worden, echt geen aanrader qua aanblik, maar het was wel een wonder. Ze leren over de natuur, over het leven op de boerderij en zelf zij zien hoe gepassioneerd onze vriend is over zijn dieren!

Deze passie vind je ook terug in Boerhemian Life, de blog van de vrouw des huizes (de boerin dus, maar dat is niet echt een term waarmee ze geassocieerd wordt). Ze schrijft veel over het reilen en zeilen op de boerderij, over eten en ze deelt hierin echt haar passie. Echt leuk om te lezen en te ontdekken waar ze mee bezig zijn en wat ze allemaal beleven.

Boeren staan onder druk, door lage prijzen, veeleisende afnemers, laten we dan hun verhalen blijven vertellen. Verhalen vertellen is een super krachtig middel om mensen te enthousiasmeren, in beweging te krijgen en ze te laten nadenken. De verhalen liggen echt voor het oprapen op een boerderij, iemand moet ze alleen gaan vertellen!

Ook interessant

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.